Kirvesmies haluaa kehittyä jatkuvasti
Jouni Etula, kirvesmies ja pääluottamusmies:
”Olen koulutukseltani kirvesmies. Olen ollut 20 vuotta alalla, ja voin sanoa että olen kehittynyt paljon. Minuun on tullut rauhallisuutta. Nykyään saan tehtyä samat hommat nopeammin, kun suunnittelen ja organisoin omaa työtäni.
Perinteisiä kirvesmiehen töitä ovat kaikki missä ollaan puun kanssa tekemisissä: muottityöt, runkotyöt ja vesikattotyöt. Usein kirvesmiehet ovat hyviä joko raakaa lihastyötä vaativassa työssä, tai he ovat hyviä kärsivällisyyttä vaativassa viimeistelyssä. Koen, että minulta luonnistuu kumpikin. Etenkin viimeistelyyn ovat vuodet tuoneet malttia.
Muutaman vuoden olen tehnyt kolmen porukalla kylppäri- ja linjasaneerauksia urakkatyönä. Siihen kuuluu niin laatoitusta, vesieristyksen tekemistä, kipsilevyjen asentamisesta kuin alakattojen tekemistä. Urakoiden lisäksi teen työmailla mittausta: väliseinämittauksia ja juuri tein esimerkiksi konehuoneen vesikaton mittaustyöt. Olen tottunut nuoresta asti lukemaan piirustuksia.
”Olen kriittinen oman työni jäljelle, haluan että siinä on ammattimiehen työnjälki. Haluan kokea jatkuvaa ammattiylpeyttä työstäni.”
Pidän mittaukseen liittyvästä vastuusta. Nautin siitä, että minulle isketään kuvat käteen ja joudun itse sumplimaan, miten ratkaisen asian. Piirustuksia ei voi seurata sokeana, vaan pitää itse miettiä, toimivatko ne. Pitää myös uskaltaa kyseenalaistaa, jos niissä näkee virheitä.
Minua kiinnostaa rakentaminen, erilaiset rakenteet ja tekniikat. On kiinnostanut aina. Jo pikkupoikana Pohjanmaan Alajärvellä rakentelin erilaisia majoja ja tutkin niiden rakenteita. Pääsin Vaasaan opiskelemaan insinööriksi, mutta peruin opiskelupaikan. Käytäntö kiinnosti enemmän.
Minulla on edelleen intoa itse rakentamiseen, ja jatkuva halu kehittyä. Kun työmaille tulee vanhempia kirvesmiehiä, kyselen heiltä erilaisista tekniikoista ja rakenteista. Jos näen, että joku tekee erilailla kuin minä, mietin aina, onko siinä jotain parempaa, voisinko tehdä vielä tehokkaammin.
Olen aika kriittinen oman työni jäljelle, haluan että siinä on ammattimiehen työnjälki. Haluan kokea jatkuvaa ammattiylpeyttä työstäni.”